top of page
  • Szerző képePulzus

Télitábor 2023 - beszámoló

Az idei Télitábor idén 10. alkalommal került megrendezésre, február 16-19 között, Hidegszamoson. A tábor témája a Szív és Agy volt. Sokszor felmerül a kérdés a mai emberben, hogy az érzelmek vagy a racionalitás által érvényesülünk jobban a világban? Melyik a fontosabb, egyáltalán szükséges-e választani? Az agy vagy a szív sugallatára hallgatunk inkább? Összhangban van a szív és az agy, vagy valamelyik dominál ha különböző élethelyzetek megoldásáról van szó? Ezeket a kérdéseket vizsgálták a táborozók a háromnapos együttlét alatt.

A Siloam tábor Kolozsvártól csupán 30 km-re helyezkedik el, a Tarnita-tó vidékén. A táborhely területén négy nagyobb épület és három kisebb faházikó található, ebédlővel, szobákkal és tágas előadóteremmel ellátva. Az épületeken kívül focipálya, röplabda pálya és egy kisebb játszótér is igénybe vehető.

A táborban a 2023-as évben összesen 110 ember fordult meg, ebből 90 ember volt jelen a tábor elejétől a végéig.

Február 16-án, csütörtökön délután 17 óra tájban lelkes és kíváncsi résztvevők kezdtek érkezni a Siloam komplexumba. A programot egy közös vacsorával kezdték a táborozók, majd ezt követően együtt dicsőítettek a Télitábor hat fős zenecsapatával. Két önkéntes lánynak köszönhetően az este folyamán jégtörő játékokra került sor ismerkedés és a hangulat fellazításának céljából.

Pénteken délelőtt Bántó-Tamás Szilveszter református lelkipásztor előadását hallgathatták meg a táborozók. Tudományos információk hangzottak el a szívről és az agyról, az előadó kontextusba helyezte ezen két szerv működését, felépítését és nem utolsó sorban hangsúlyozta ezek összhangját. Az előadást kiscsoportos beszélgetések követték, ahol a felmerülő kérdéseket vitathatták meg a résztvevők.

A délután folyamán, a szabadidőben egy kisebb, összerázó túrára is elindultak a résztvevők. Mindeközben a többiek társasjátékoztak vagy beszélgettek, ismerkedtek egymással. A péntek esti program a tábor 10. születésnapi partyja volt, amelyet kvízjátékkal, fórumbeszélgetéssel, majd egy közös, nagy tortázással ünnepeltek meg a jelenlévők. A fórumbeszélgetés meghívottai régi táborszervezők és résztvevők voltak, akikkel együtt a beszélgetés moderátora felelevenítette az elmúlt tíz év legjelentősebb emlékeit.

Szombaton sor került a második előadásra, amely továbbfűzte a pénteki gondolatokat, és nagyobb hangsúlyt fektetett a Bibliatanulmányozásra. Az előadó beszélt a NUSZ és DIANOIA szavak jelentéseiről az ószövetség majd az újszövetség tükrében. A szombati előadás legfontosabb üzenete a következő volt: szeretni meg lehet tanulni, de az értelem megújulása csakis Isten által lehetséges.

A délután folyamán négy különböző műhelymunka közül választhattak a résztvevők. A kreatív írás műhely vezetője Guti Miriám drámapedagógia mesteris hallgató volt. A filmes műhely meghívottjaként Visky Ábel filmrendezőt köszönthették a táborozók. Sándor Boróka jogász beszámolót tartott az El Camino zarándokútvonalon szerzett tapasztalatáról. A negyedik műhelyfoglalkozást egy házaspár, Berei Csongor és Emese tartották, akiket párkapcsolati kérdésekről faggathattak a résztvevők.

Az este fénypontja a magyarországi Új Forrás együttes koncertje volt. A jelenlévőknek egy mozgalmas, örömökben és áldásokban gazdag dicsőítő estben lehetett részük.

Vasárnap istentisztelettel zárult a tábor, amelynek keretében úrvacsoraosztásra is sor került. Az igehirdetésben kikerekedett a téma és útravaló gondolatot is kaptak a jelenlévők: Krisztus evangéliumát hirdessük, humorral, örömmel de ha kell, vitával, határozott beszéddel is.



Zárásképpen íme néhány résztvevői visszajelzés:


„Számomra egy hitbeli megerősítést nyújtott ez a Télitábor, úgy éreztem, az események az elmúlt időszakban sokszor összezavartak az életben, ezért is éreztem nagyon aktuálisnak számomra a tábor témáját. Szerettem volna jobban elmélyülni az Igében, új embereket megismerni, és énekelve dicsőíteni, ami mind meg is valósult." - Imre Szende


„A Télitáborban töltött négy nap eseményei: az előadássorozat, közös dícsőítések, kiscsoportos beszélgetések, az Új Forrás együttes koncertje, a közös társasjátékozások vagy éppen mélyebb beszélgetések segítettek épülni hitemben, megerősítettek, hogy keresztyénként sosem leszek egyedül. A Télitábor egy biztos alapot adott, amelyre ezután bármikor építkezhetek, akkor is, ha éppen egy nehéz döntés meghozatala előtt állok. Az új ismeretségek születése, kapcsolatok elmélyülése tette ezt a tábort még felejthetetlenebbé!" - Takács Boglárka


170 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page