top of page

Hogyan segíthetünk a háború elől menekülőknek, a háború áldozatainak?

Frissítve: 2022. márc. 14.“Több igazság közül mindig az üldözött igazsága az igazabb.” Göncz Árpád


“Éljetek egymással békességben! Kérünk titeket, testvéreink, intsétek a tétlenkedőket, biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez. Vigyázzatok, hogy senki se fizessen a rosszért rosszal, hanem törekedjetek mindenkor a jóra egymás és mindenki iránt.” Biblia, 1 Thesszalonika 5, 13-15


Jelen helyzetben nagyvonalakban 4+1 féle módon lehet segíteni a háború menekültjeit:

  1. Menekültek szállításával (a határról egy tranzit-ponthoz, szálláshelyhez)

  2. Átmeneti vagy hosszabb távú szálláshelyek felajánlásával

  3. Élelmiszer és egyéb hasznos tárgybeli adományokkal az Ukrajna területén élő menekülteket

  4. Túlélőcsomagokkal a határhoz érkezőket

  5. Kolozsváron óvoda indul a menekült gyerekek számára


Az alábbiakban a 4 témához igyekeztünk hasznos információkat összegyűjteni. A dokumentum végén arról találtok tanácsokat, hogy hogyan lehet jól adományozni.


Ha bármilyen ide illő, másoknak segítséget jelentő információid vannak, küldd el nekünk, hogy illesszük egymás mellé mindazt, ami most segíthet. Itt egy töredékét találod a rengeteg megmozdulásnak.

  • Általános eligazítás a határon átlépőknek a jogaikról, lehetőségeikről, és az őket ITT fogadó segélyszervezetek egy részéről (letölthető pdf-ben).

  • ITT lehet jelentkezni önkéntes munkára (jogi személyként is).

  • További erőforrás felmérő, jelentkező adatlap.

  • Akiknek érdemes figyelni, segíteni a munkáját, meghirdetett akcióit. Jól, szervezetten dolgoznak:


I. HOGYAN SEGÍTHETSZ? 1.Menekültek szállítása

Sighetu vámnál az alábbi telefonszám hívható, ha szeretnél a szállításban segíteni: 0769982067

Siret vámtól vagy a vámközeli tranzitpontokról Kolozsvárra: Simon Jánosnál 0745264248. (A mai napra a BBTE lefedi a szállítást saját buszaival.)

Friss híreket, kéréseket osztunk meg a https://www.facebook.com/BulgariaTelep -en.


Kolozsváron óvoda indul az itt lévő több száz ukrán gyereknek. Szállítani kéne a gyerekeket oviba és haza. Erről hamarosan új infókat küldünk.


Az alábbi csoportban lehet szállítási lehetőségeket felajánlani:Szálláshelyek felajánlása

A Tóközi Református Egyházközségnél indul egy lista a szállás-felajánlásokkal.


Tóth Emese a 0757578524 telefonszámon hívható az alábbi órarend szerint:

Kedd 09:00-13:00

Szerda 16:00-19:00

Csütörtök 09:00-13:00

Péntek 09:00-13:00


Ezen kívül Visky Péter lelkipásztor is felkereshető az alábbi telefonszámon:

0758069033


Továbbá az alábbi csoportban, oldalon folyamatosan lehet felajánlani szállásokat és keresni elszállásolandókat:

Élelmiszer és egyéb hasznos tárgybeli adományok Ukrajna számára

A legtöbb segélyszervezet egyelőre pénzt gyűjt azért, hogy abból azt vehesse meg, amire igazán szükség van. A helyes adományozáshoz olvasd el a dokumentum végén található tanácsokat.


Jelenlegi információk szerint Ukrajna központosítva veszi át a segélyszervezeteken keresztül érkező adományokat. És ők osztják ezt szervezetten tovább. Azaz most nincs lehetőség céladományt küldeni pl. egy ottani szervezetnek vagy testvérgyülekezetnek. (Ha változik bármi, igyekszünk jelezni)


Pulzus: pénzt gyűjt, amelyből élelmiszert, matracot, pokrócot vásárolnak a Dorcas Aid Romania-val közösen, és ezt a Dorcason keresztül eljuttatják a határon túlra a rászorulóknak.


Asociatia Pulzus Platform

str. Avram Iancu nr. 62

adószám 9965218

Banca BRD, RO05BRDE130SV06953831300 (RON)


Az Erdélyi Református Egyházkerület is pénzt gyűjt, melyet a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül juttat a szükségben szenvedőknek.


Banca BCR, filiala Cluj, str.Gheorghe Baritiu nr.10-12.

Beneficiar: Eparhia Reformata din Ardeal,

Cluj-Napoca, str. Ion I.C.Bratianu nr.51.

Cod IBAN: RO66RNCB0106026604570001 Ron

SWIFT: RNCBROBUXXX


(Ruhákra ezen a ponton még nincs szükség.)


Túlélőcsomagok a határhoz érkezőknek

(hamarosan részletek konkrét túlélőcsomag listáról)


A Bulgáriatelepi Református Egyházközség gyűjt és szállít segélyeket a határhoz. Az alábbi időpontban és címre lehet bevinni a felsorolt dolgokat:


Esténként 6:45-7:15 között a Bulgáriatelepi Református Templomnál (Arad u. 10 sz.) pelenka, pokróc, tartós élelmiszer és 0,5 l-es vizes csomagok (bax)..


Gyűjtenek (olvasd el a tájékoztató végén az adakozási útmutatót!!!):

Figyelni érdemes az alábbi szervezetek meghirdetett akcióit is, és bekapcsolódni:Magyarországi segítőcsoport: https://www.facebook.com/groups/994143548136400/


Óvoda a Kolozsvárra érkezett ukrán gyerekeknek

Kolozsváron óvoda indul az itt lévő több száz ukrán gyereknek.

Szállítani kellene a gyerekeket oviba és haza. Erről hamarosan felkerülnek további információk, kontaktok.


II. HOGYAN SEGÍTHETSZ 2. HASZNOS OLDALAK, INFORMÁCIÓK


Általános eligazítás a határon átlépőknek a jogaikról, lehetőségeikről, és az őket itt fogadó segélyszervezetek egy részéről (letölthető pdf-ben):


Határozatok a menekültek segítéséről, orvosi ellátásra jogosultság kérdései, elszállásolás kérdései (civil szervezeteknek, jogi személyeknek), stb:Itt lehet jelentkezni önkéntes munkára (jogi személyként is):


További erőforrás felmérő, jelentkező adatlap:


Akiknek érdemes figyelni, segíteni a munkáját, meghirdetett akcióit. Jól, szervezetten dolgoznak:


Magyarországi segítőcsoport: https://www.facebook.com/groups/994143548136400/III. TANÁCSOK AZ ADAKOZÁSHOZ


Heti betevőADOMÁNYOZÁSI KISOKOS

Látjuk, mennyien megmozdultatok az ukrán helyzet hatására, hogy segítsetek a menekülőkön. Arra gondoltunk, hogy a majd tíz éves adományozói tapasztalatunkat megosztva veletek, összerakunk egy mini kisokost, hogy hogyan érdemes segíteni!


1. Informálódjatok! Nézzetek utána, hogy a helyszínen dolgozók pontosan mit kérnek. Lehet, hogy 100 konzerv helyett egyetlen matrac többet ér!
2. Most ne adjatok játékokat, könyveket, plüssöket, ruhákat, hacsak nem kifejezetten kérik! A krízisek első pár napjában ezeket nem tudják hova tenni sem a segítő szervezetek, sem az adományozottak. Pár hét/hónap múlva viszont majd ezek is jól fognak jönni, addig tegyétek el őket!
3. Ha valahol ruhát kérnek, azt adjátok pontosan, amire szükségük van! Ha télikabát kell, a nyári ruha nem segítség, csak nyűg, amivel a segítő szervezeteknek törődniük kell. Ezek is jól jönnek majd nemsokára, addig is az a legnagyobb segítség, ha tároljátok őket a megfelelő pillanatig!
4. Ételből mindenképp tartósélelmiszert küldjetek és olyat, amit el lehet fogyasztani önmagában is, például konzerv, csokoládé, energiaszelet. A száraztészta és az olaj ugyan nem romlik, viszont konyha nélkül mit sem ér! (Kivéve, ha kifejezetten azt kérik! Ha felállítanak egy megfelelő konyhát, akkor ezek is mehetnek, de itt jön képbe az 1. pont!)
5. Ne adjatok tampont, kelyhet, viszont küldjetek betétet, pelenkát! Ezekben a helyzetekben a nők és a gyerekek különösen kiszolgáltatottak, mert ilyen alapeszközökhöz nem tudnak hozzájutni. A tampont és a kelyhet viszont nem lehet higiénikusan cserélni tábori körülmények között, így a betétet válasszátok!
6. Gyógyszert, orvosi segédeszközt (géz, fásli, stb.) csak bontatlanul adjatok! Ezeknek a sterilitása, felhasználási ideje, tárolása különösen fontos.
7. Minden textilfélét (kabát, takaró, párna) mossatok ki, mielőtt odaadjátok!
8. Ha valahol adománystop van, azt tartsátok be! A hasonló krízishelyzetekben sem az önkormányzatok, sem a segélyszervezetek nincsenek felkészülve azonnal nagy mennyiségű adomány tárolására. Ezeket ki kell alakítani. Ha ma nem tudjátok elvinni, pár nap múlva lesz helye!
9. Mindig hallgassatok a segítő szervezetekre, akiknek van tapasztalatuk az adományozás koordinációjában! Fontos, hogy krízishelyzetekben szervezetten érkezzen a segítség, hogy eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá!
+1. ALAPSZABÁLY ÉS TALÁN A LEGFONTOSABB: Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek mint te vagy én. A méltóság számít! Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe!

A téjékoztató összeállításában, karbantartásában segítenek:

Berke Krisztina-Ágnes, Creative Food Lab, Chef’s Home

Halmen Balázs, Eastride

Máté Edina, sürgősségi orvos

Simon János, Bulgáriatelepi Református Egyházközség

Visky Anna, Pulzus

Visky Péter, Tóközi Református Egyházközség

Partnerségben a Dorcas Aid Romania-val.

A téjékoztató folyamatosan frissül, ide kattintva követheted.


57 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page