top of page

KoinĂłnia TĂĄbor 2022

FrissĂ­tve: 2022. okt. 19.



A KoinĂłnia tĂĄbor 2022-ben jĂșlius 25-31. között zajlott Nagysebesen (Valea Draganului), az Emanuel AlapĂ­tvĂĄny mƱködtette Rehobooth panziĂłban. A rĂ©sztvevƑ erdĂ©lyi, magyarorszĂĄgi, valamint diaszpĂłrĂĄban Ă©lƑ magyar csalĂĄdos Ă©rtelmisĂ©giek szĂĄma meghaladta a 130-at, Ă­gy a tĂĄborhely teljes kapacitĂĄsĂĄban mƱködött. A szabadegyetem jellegƱ talĂĄlkozĂł tĂ©mĂĄja az ÖröksĂ©g, aki vagyok volt, amelyet több szempontbĂłl közelĂ­tettek meg az elƑadĂłk. KisebbsĂ©gben Ă©lƑk szĂĄmĂĄra az egyik legfontosabb, mindig velĂŒnk Ă©lƑ kĂ©rdĂ©s az öröksĂ©gre irĂĄnyul. Az öröksĂ©get nem csak „hagyjuk” az utĂĄnunk jövƑkre, azt el is „fogadjuk”, a „nevĂŒnkre kell Ă­rni” ahhoz, hogy aktĂ­v tudat- Ă©s Ă©rtĂ©kformĂĄlĂł legyen. Az öröksĂ©gben az identitĂĄsra vonatkozĂł kĂ©rdĂ©sfelvetĂ©st is felismerjĂŒk, hiszen valamennyien, egyĂ©nkĂ©nt Ă©s közössĂ©gkĂ©nt is öröklĂŒnk, ĂĄthagyomĂĄnyozĂłdott Ă©s ĂĄthagyomĂĄnyozĂłdĂł szellemi Ă©s tĂĄrgyi ĂĄllomĂĄnyunk egyszersmind alkotĂłelemeinkkĂ© vĂĄlnak. Mi a mi öröksĂ©gĂŒnk Ă©s hogyan nĂ©zĂŒnk vele szembe? Mi az, amit nem szĂ­vesen öröklĂŒnk, mĂ©gis determinĂĄl bennĂŒnket? Ki Ă©s mi hatĂĄrozza meg az öröksĂ©get? A „patrimĂłnium” szavunkban megtalĂĄljuk a munia latin szĂł szolgĂĄlat, tisztsĂ©g, adomĂĄny jelentĂ©st is, ami egyszerre kötelezi az örökhagyĂłt Ă©s az öröksĂ©gben rĂ©szesĂŒlƑt a felelƑs mĂ©rlegelĂ©sre. A KoinĂłnia tĂĄbor moderĂĄtora idĂ©n is Visky AndrĂĄs Ă­rĂł, dramaturg, egyetemi tanĂĄr volt.


A dĂ©lelƑtti ĂĄhĂ­tatok kĂŒlönbözƑ, az öröksĂ©g tĂ©mĂĄjĂĄba vĂĄgĂł igerĂ©szek alapjĂĄn indĂ­tottĂĄk el a tĂĄbori napokat. Az ĂĄhĂ­tatot tartĂłk között volt M. TĂłth GĂ©za Oscar-jelölt animĂĄciĂłs szakember, egyetemi tanĂĄr, Falus AndrĂĄs immunbiolĂłgus Ă©s Visky PĂ©ter lelkipĂĄsztor. A kĂĄvĂ©szĂŒnetet követƑen program szerint az elƑadĂĄsra kerĂŒlt sor. TeolĂłgia terĂŒletĂ©n HorvĂĄth Levente, a Bonus Pastor drogterĂĄpiĂĄs alapĂ­tvĂĄny elnöke tartott elƑadĂĄst Legacy or delegacy? Avagy egy delegĂĄlhatatlan öröksĂ©g Ă©s az örökös delegĂĄlĂĄsa cĂ­mmel.


Kedden este Cristian Mungiu AranypĂĄlma-dĂ­jas rendezƑ R.M.N c. filmjĂ©nek vetĂ­tĂ©sĂ©re kerĂŒlt sor, amelyet követƑen Nagy Csilla forgatĂłkönyv-szerkesztƑvel, kurĂĄtorral beszĂ©lgetett Visky AndrĂĄs. A film kĂ©rdĂ©sfelvetĂ©sei a tĂ©ma mĂ©lyrĂ©tegeit Ă©rintettĂ©k: megnyithatĂł, ĂĄtĂ­rhatĂł-e az öröksĂ©g, megoszthatĂł-e teljesen idegen kultĂșrĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł emberekkel, egyĂĄltalĂĄn lĂ©tezik-e ez az elhĂ­vĂĄs? Mi törtĂ©nik, ha nem kĂ©rdƑjelezzĂŒk meg az öröksĂ©gĂŒnket?


A tĂĄbor csĂŒtörtöki napjĂĄn kalotaszegi körtĂșrĂĄt tettek a rĂ©sztvevƑk. KalotaszentkirĂĄly, BĂĄnffyhunyad Ă©s KörösfƑ reformĂĄtus templomait lĂĄtogattĂĄk meg Körösvölgyi ZoltĂĄn idegenvezetĂ©sĂ©vel, aki a budapesti Moholy-Nagy MƱvĂ©szeti Egyetem doktorandusza szakrĂĄlis mƱvĂ©szet terĂŒleten. A tĂĄbor tematikĂĄjĂĄhoz is igazodva a nap a tĂĄrgyiasult öröksĂ©g körĂ© Ă©pĂ­tve a hĂĄrom telepĂŒlĂ©s templomainak megismerĂ©sĂ©n (rövid idegenvezetĂ©s) tĂșl azok környezetĂ©vel (pl. kƑrösfƑi kopjafĂĄs temetƑ) is segĂ­tett ismeretsĂ©get kötni.


A KoinĂłnia tĂĄbor utolsĂł teljes napjĂĄn, szombaton dĂ©lelƑtt TorĂł Tibor politolĂłgus Ă©s Kiss TamĂĄs szociolĂłgus mutattĂĄk be MagyarellenessĂ©g RomĂĄniĂĄban c. könyvĂŒket, amely a nyelvi öröksĂ©g terĂŒletĂ©n vetett fel kĂ©rdĂ©seket a jelenlĂ©vƑk szĂĄmĂĄra. Az esti program DĂĄvid IstvĂĄn egyetemi lelkipĂĄsztor Isten szĂłtagolva c. könyvĂ©nek bemutatĂłjĂĄval indult, amelyet Ă©lƑ zenĂ©vel kĂ­sĂ©rtek SzƑllƑsi ZsĂłfia hegedƱmƱvĂ©sz Ă©s SzĂ©kely Norbert zongorista. Ezt követte Gyöngyösi Levente zeneszerzƑ estje, aki Ă©letmƱvĂ©rƑl ĂĄltalĂĄnos bemutatĂłt tartott, majd konkrĂ©tan rĂ©szletezte a Mester Ă©s Margarita c. operamƱ dramaturgiĂĄjĂĄt.

A 2022-es KoinĂłnia tĂĄbor rĂ©sztvevƑi a hĂ©t folyamĂĄn sokfĂ©le lehetƑsĂ©get kaptak az ÖröksĂ©g tĂ©mĂĄjĂĄban valĂł elmĂ©lyĂŒlĂ©sre Ă©s a tapasztalatok szerint Ă©ltek is ezzel. A vasĂĄrnapi napon istentisztelet keretĂ©ben hĂĄlĂĄt adott az összegyƱlt közössĂ©g az esemĂ©nydĂșs hĂ©tĂ©rt, az Ă©rtĂ©kes ĂŒzenetekĂ©rt Ă©s a gazdag programĂ©rt.


A tĂĄbor az RMDSZ Ă©s a Communitas AlapĂ­tvĂĄny tĂĄmogatĂĄsĂĄval valĂłsult meg.


32 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page