top of page

Koinónia Tábor 2022

Frissítve: 2022. okt. 19.A Koinónia tábor 2022-ben július 25-31. között zajlott Nagysebesen (Valea Draganului), az Emanuel Alapítvány működtette Rehobooth panzióban. A résztvevő erdélyi, magyarországi, valamint diaszpórában élő magyar családos értelmiségiek száma meghaladta a 130-at, így a táborhely teljes kapacitásában működött. A szabadegyetem jellegű találkozó témája az Örökség, aki vagyok volt, amelyet több szempontból közelítettek meg az előadók. Kisebbségben élők számára az egyik legfontosabb, mindig velünk élő kérdés az örökségre irányul. Az örökséget nem csak „hagyjuk” az utánunk jövőkre, azt el is „fogadjuk”, a „nevünkre kell írni” ahhoz, hogy aktív tudat- és értékformáló legyen. Az örökségben az identitásra vonatkozó kérdésfelvetést is felismerjük, hiszen valamennyien, egyénként és közösségként is öröklünk, áthagyományozódott és áthagyományozódó szellemi és tárgyi állományunk egyszersmind alkotóelemeinkké válnak. Mi a mi örökségünk és hogyan nézünk vele szembe? Mi az, amit nem szívesen öröklünk, mégis determinál bennünket? Ki és mi határozza meg az örökséget? A „patrimónium” szavunkban megtaláljuk a munia latin szó szolgálat, tisztség, adomány jelentést is, ami egyszerre kötelezi az örökhagyót és az örökségben részesülőt a felelős mérlegelésre. A Koinónia tábor moderátora idén is Visky András író, dramaturg, egyetemi tanár volt.


A délelőtti áhítatok különböző, az örökség témájába vágó igerészek alapján indították el a tábori napokat. Az áhítatot tartók között volt M. Tóth Géza Oscar-jelölt animációs szakember, egyetemi tanár, Falus András immunbiológus és Visky Péter lelkipásztor. A kávészünetet követően program szerint az előadásra került sor. Teológia területén Horváth Levente, a Bonus Pastor drogterápiás alapítvány elnöke tartott előadást Legacy or delegacy? Avagy egy delegálhatatlan örökség és az örökös delegálása címmel.


Kedden este Cristian Mungiu Aranypálma-díjas rendező R.M.N c. filmjének vetítésére került sor, amelyet követően Nagy Csilla forgatókönyv-szerkesztővel, kurátorral beszélgetett Visky András. A film kérdésfelvetései a téma mélyrétegeit érintették: megnyitható, átírható-e az örökség, megosztható-e teljesen idegen kultúrából származó emberekkel, egyáltalán létezik-e ez az elhívás? Mi történik, ha nem kérdőjelezzük meg az örökségünket?


A tábor csütörtöki napján kalotaszegi körtúrát tettek a résztvevők. Kalotaszentkirály, Bánffyhunyad és Körösfő református templomait látogatták meg Körösvölgyi Zoltán idegenvezetésével, aki a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandusza szakrális művészet területen. A tábor tematikájához is igazodva a nap a tárgyiasult örökség köré építve a három település templomainak megismerésén (rövid idegenvezetés) túl azok környezetével (pl. kőrösfői kopjafás temető) is segített ismeretséget kötni.


A Koinónia tábor utolsó teljes napján, szombaton délelőtt Toró Tibor politológus és Kiss Tamás szociológus mutatták be Magyarellenesség Romániában c. könyvüket, amely a nyelvi örökség területén vetett fel kérdéseket a jelenlévők számára. Az esti program Dávid István egyetemi lelkipásztor Isten szótagolva c. könyvének bemutatójával indult, amelyet élő zenével kísértek Szőllősi Zsófia hegedűművész és Székely Norbert zongorista. Ezt követte Gyöngyösi Levente zeneszerző estje, aki életművéről általános bemutatót tartott, majd konkrétan részletezte a Mester és Margarita c. operamű dramaturgiáját.

A 2022-es Koinónia tábor résztvevői a hét folyamán sokféle lehetőséget kaptak az Örökség témájában való elmélyülésre és a tapasztalatok szerint éltek is ezzel. A vasárnapi napon istentisztelet keretében hálát adott az összegyűlt közösség az eseménydús hétért, az értékes üzenetekért és a gazdag programért.


A tábor az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával valósult meg.


32 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page