top of page

HIT(H)ƐSEINK – Pulzus nyári tábor 2022

Les. Mahanaim. A GPS sem Ă©rti, minek mennĂ©nk oda. Mi is csak sejtjĂŒk. Elkavar, majd egy rĂ©t közepĂ©n – ahol mĂĄr azt se lĂĄtni, merre van az az Ă©les jobbkanyar, amirƑl a Google Maps olyan tisztĂĄn Ă©s egyĂ©rtelmƱen bizonysĂĄgot tesz – hirtelen Ășjratervez. Valami ismeretlen vezetĂ©sre gyanakszunk, mikor vĂ©gĂŒlis felismerjĂŒk a jĂł utat, mely köves ugyan, de legalĂĄbb jĂĄrhatĂł, amin lassan, de biztosan vĂ©gĂŒlis begurulunk a tĂĄborba. ÖlelĂ©sekbe Ă©rkezem. Itt nincs tĂ©rerƑ, de a patak folytonos csobogĂĄsa, a szĂ©l vagy az esƑ hangja, a szeretett emberek zsibogĂĄsa, Ă©s valami tompa suttogĂĄs – talĂĄn a mĂșltbĂłl – nem engedi lankadni figyelmĂŒnk. Jel van. MĂ©g ha nem is Ășgy, ahogy szĂĄmĂ­tanĂĄnk rĂĄ.



Megint azt tettĂŒk, amit rossznak lĂĄt. Ez a refrĂ©n, minden nap, Ășjra Ă©s Ășjra. RĂ©szei vagyunk a nagy törtĂ©netnek, amiben vĂ©gsƑsoron semmi sem olyan, amilyennek lennie kĂ©ne. Nem vagyunk hƑsök. Hogy is lehetnĂ©nk? MegmagyarĂĄzhatatlanul Ă©s kĂ©rdĂ©s nĂ©lkĂŒl költözik belĂ©nk Valaki, Ă©s nem Ă©rdekli, micsoda erƑvel megyĂŒnk sajĂĄt vĂĄgyaink utĂĄn, nem Ă©rdekli, hogy nem Ă©rdekel minket, bennĂŒnk marad, kisöpörhetetlenĂŒl Ă©s vĂ©glegesen, ahogy SĂĄmsonban, pedig mennyire semmi Ă©rtelme. Semmi Ă©rtelme. Vagy mĂ©gis? Mi ez a nagy ragaszkodĂĄs? – kĂ©rdezzĂŒk, Ă©s nĂ©zzĂŒk egymĂĄs csillogĂł szemĂ©t.



Csak a szerelem lehet. MĂĄs okĂĄt nem leljĂŒk. Kifoszt minket, hogy vĂ©gĂŒl csak Ɛ legyen. HĂĄt ennyi, ilyen kevĂ©s, ami megmarad? – nĂ©zĂŒnk rĂ©mĂŒlten arra, aki lĂĄt, s Ɛ bĂłlint, Ă©s velĂŒnk jön. Egyszerre vagyunk bĂĄtrak Ă©s gyĂĄvĂĄk. AlĂĄrendelni magam – mĂĄst nem tehetĂŒnk. ErƑs DebĂłrĂĄk Ă©s gyĂĄva BĂĄrĂĄkok – mindkettƑ felvĂĄltva vagyunk. Nem tehetĂŒnk mĂĄst, minthogy a heves összecsapĂĄsok Ă©s vitĂĄk utĂĄn egymĂĄsnak alĂĄrendeljĂŒk magunkat. Ennyi marad. Ilyen kibĂ­rhatatlanul sok. ExtĂĄzis Ă©s gyƑzelem. Nem mi voltunk. MĂ©g jĂĄtszani is ĂĄtsĂ©tĂĄl velĂŒnk egy kicsit magasabbra. MĂ©tĂĄzĂĄs a nyĂĄri melegben. Gyermekien boldogok vagyunk.


„Rossz Ƒsötök voltam, ne kövessetek ebben” – szĂłl Jefte, Ă©s megsejtjĂŒk hangjĂĄban a hithƑsök hozzĂĄnk valĂł hasonlatossĂĄgĂĄt. Milyen kibĂ­rhatatlanul magunkra ismerĂŒnk! BizonysĂĄgtevƑk ekkora fellege nehezedik rĂĄnk, Ă©s mi egyszerre ĂĄmulunk Ă©s tiltakoznĂĄnk. Mindannyian egyek vagyunk a lefegyverzƑ szelĂ­dsĂ©ggel valĂł talĂĄlkozĂĄsban. ElveszĂ­tjĂŒk lĂĄtĂĄsunk, s most lĂĄtunk igazĂĄn. KeressĂŒk, meddig tarthat a „hallĂłtĂĄvolsĂĄg”, meddig Ă©r el bennĂŒnk ez a tompa hang, Ă©s mikor leszĂŒnk mi Ășjra tĂșl hangosak, hogy elnyomjuk magunkban.


Megint azt teszi, amit meg sem Ă©rdemlĂŒnk. Pedig mi prĂłbĂĄlkoztunk, mi egyedĂŒl is meg akartuk oldani ezt az egĂ©szet, az Ă©letĂŒnk. EstĂ©nkĂ©nt forrĂłszĂ©kbe ĂŒltetjĂŒk egymĂĄst, Ă©s hagyjuk, hadd mesĂ©ljen mindenki sajĂĄt örömĂ©rƑl Ă©s bĂĄnatĂĄrĂłl, a vĂĄgyakrĂłl, az Ă­gĂ©retekrƑl, amikre vĂĄrtunk, vagy amikre talĂĄn mĂ©g mindig vĂĄrunk. NevetĂ©ssel kĂŒzdjĂŒk le keserƱsĂ©gĂŒnket. A tƱz vagy a gyertyĂĄk fĂ©nye ĂĄtvilĂĄgĂ­t rajtunk. EgytƑl egyig kĂŒszködƑ, szeretetremĂ©ltĂł SĂĄrĂĄk vagyunk.



Jelen vagyunk ebben az itt Ă©s most-ban, szinte levegƑt is alig kapunk, sƱrƱ benne a szeretet, ami ott van a hƱvös reggelekben, mikor a fiĂșk hangjĂĄra felnyĂ­lik szemĂŒnk: „fel, most Ă©bredjĂŒnk fel”; Ă©s ott van a reggeli torna alatt a harmatos fƱben, ami kĂ©retlenĂŒl is megmossa a lĂĄbunk, nem lehet ellenkezni; ott van a patak zĂșgĂĄsĂĄban, az esƑ kopogĂĄsĂĄban, amikor mĂĄr a sajĂĄt hangunkat sem halljuk, Ă©s ezt nevezzĂŒk mi „csendessĂ©gnek”, micsoda kĂ©nyszercsendessĂ©g az, amikor Ășgyse hallhatsz mĂĄst, csak ezt a legyƑzhetetlen dobolĂĄst, Ă©s hiĂĄba vagyunk annyian egyĂŒtt, mĂ©giscsak az marad, Aki belĂŒlrƑl suttog, Ă©s Aki jelt ad, most ez legyen harmatos, most meg az, bizonyĂ­tsd, hogy hallunk, ha mĂĄr bennĂŒnk vagy! És eltörjĂŒk azokat a cserepeket, Ă©s megfĂșjjuk a kĂŒrtöt: Érted Ă©s Ă©rtĂŒnk! – harsogjuk Gedeonnal, Ă©neklĂŒnk, körbe tĂĄncoljuk a hangosan ropogĂł, lobogĂł tĂĄbortĂŒzet, azt az esƑ utĂĄn is meggyĂșlĂł fĂĄt, amit alig hittĂŒnk, hogy Ă©gni lĂĄtunk majd, s most Ășgy izzik, hogy elhisszĂŒk, remĂ©nykedhet mĂ©g bennĂŒnk az a halk hang, ami minduntalan duruzsol. LĂĄtni vĂ©ljĂŒk arcĂĄt a fĂ©nyben, egymĂĄs arcĂĄnak kiolthatatlan ragyogĂĄsĂĄban, a felettĂŒnk elterĂŒlƑ csillagokban


Nem rajtunk mĂșlik. Sosem rajtunk. Mindig is tĂșl kevesek voltunk hozzĂĄ, örökkĂ© Ășjra meg Ășjra elbotlunk. SzĂŒksĂ©gĂŒnk van a segĂ­tƑ kezekre, mikor az embert prĂłbĂĄlĂł tĂșrĂĄrĂłl hazafelĂ© jövet ĂĄtkelĂŒnk a sodrĂł vĂ­zen mezĂ­tlĂĄb csĂșszkĂĄlva a hideg, sima köveken, vagy Ă©pp a szĂșrĂłs kavicson. NehĂ©z lejönni a hegyrƑl: ahonnan mindent belĂĄttunk, a magassĂĄg Ă©s mĂ©lysĂ©g gyönyörƱsĂ©gĂ©bƑl, meredeken ereszkedve vissza a földre. Mit szĂĄmĂ­t mind a sok kĂŒzdelmĂŒnk? Hiszen egyedĂŒl annak az ĂĄldozata fontos igazĂĄn, Aki belĂ©nk költözött, Aki hƑsöknek hisz minket, nevĂŒnkön hĂ­v, s megkeres, ha elveszĂŒnk. „Maradj velĂŒnk, Ășgy kĂ©rĂŒnk
” – Ă©nekeljĂŒk, mert mĂ©g mindig nem Ă©rtjĂŒk, hogy nem mond le rĂłlunk, hogy lehet, hogy mĂ©g mindig jön velĂŒnk



21 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page