top of page
  • Szerző képePulzus

Beszámoló a 2023-as Pulzus táborról

Frissítve: márc. 7.

"Mert az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és a ti útjaitok nem az én útjaim, így szól az ÚR! Mert amiképpen magasabbak az egek a földnél, akképpen magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál és az én gondolataim a ti gondolataitoknál!" Ézsaiás 55, 8-9.



Az idei Pulzus táborra 2023. augusztus 21-27.-e között került sor, a Lesi-tó közelében, a Mahanaim nevű keresztény táborhelyen. A táborban összesen 58 személy vett részt, akik különböző településekről érkeztek: Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Arad, valamint Szilágyság különböző falvaiból. Miskolcról és Utrechtből is volt 1-1 résztvevő. A tábor témája az Új oldal volt, kiegészítve egy alcímmel is, ami így szólt: A kéz, ami elvetette a kockát. A kocka el van vetve, szól a mondás, és mi nagyot sóhajtva sokszor a sorsot, a szerencsét vagy az életet hibáztatjuk. Tényleg így van ez? Tényleg ezek a személytelen, megfoghatatlan erők uralkodnak felettünk, vagy egy igazságos és szerető Atya az, aki kezéből elindult a kockánk? Az élet sokoldalú és sok fejtörést tud okozni, de bármilyen oldalán álljon meg a kocka, Istennél van a megoldás és a válasz. Legyen az az önképünk, a párkapcsolatunk, közösségi életünk és barátságaink, a szolgálatunk, a tanulmányaink vagy a munkánk, netalán a pénzkezelési szokásaink, Isten Igéjében mindezekről van tanítás.


A tábor megnyitója alkalmával bemutatásra kerültek a tábort megszervező önkéntesek valamint az előadók is, akik ellátogattak a táborba a hét folyamán: Balogh Judit történész; Horváth Levente lelkipásztor, a Bonus Pastor Alapítvány elnöke; Petyár Lóránd közgazdász és ifjúsági munkás, valamint Visky István lelkipásztor.


Egy nap általánosan a következőképpen nézett ki: reggel korán ébresztés csengővel és néha gitárszóval, majd ezt követte egy felfrissítő torna. Miután a résztvevők már kellően megéheztek, elérkezett a kiadós reggeli órája is. Ezt követte egy fél órás egyéni csendesség az aznapi előadó által kijelölt igerész szerint. Az egyéni csendességet fél órás dicsőítés követette, majd egy órás előadásra került sor.

Kedden a szolgálat, mint életterület fontosságáról és buktatóiról hallgathatták meg a táborozók Horváth Levente lelkipásztor előadását. Szerdán és csütörtökön Visky István lelki

pásztor a párkapcsolat, valamint az önkép életterületeket boncolgatta, mély beszélgetéseket előidézve. Pénteken Balogh Judit történész a karrier területről tolmácsolta gondolatait a résztvevőknek. Szombaton Petyár Lóránd közgazdász és ifjúsági munkás volt a tábor vendége, aki a pénzügyekről és az ezzel kapcsolatos szokásokról beszélgetett. Vasárnap megérkezett a táborba Visky Péter lelkipásztor és összefoglalta egy istentisztelet keretén belül a héten elhangzottakat. Arról prédikált a fiatal résztvevőknek, hogy mennyire fontos meghallani Isten szavát és meglátni, hova hív, mert akkor nem bizonytalanodik el az ember az adott életterületen.

Az előadásokat minden alkalommal kiscsoportos beszélgetések követték, összesen 7 kiscsoportban. A kiscsoport egy közös imádsággal kezdődött és végződött, de ezentúl a kiscsoportvezetők szabad kezet kaptak, hogy a délelőtt meghallgatott előadást, a fórumbeszélgetéseket vagy személyes témákat hozzák be. A kiscsoportok után következett az ebéd, majd két órás szabadidő, amikor a résztvevők társasjátékoztak, beszélgettek és sokat nevettek együtt. Minden nap sor került egy közös játék-programblokkra is, amikor a résztvevők röplabdáztak, métáztak és a Maradj talpon c. játékot játszodták, a kultúra kérdéseiben elmerülve. Kedden és szerdán délutánonként műhelyfoglalkozásokra került sor. Horváth Mária, a Bonus Pastor Alapítvány munkatársa tartott a táborozók számára egy prevenciós műhelyt. A szerda délutáni műhely meghívottja Mikló Boldizsár és felesége, Enikő voltak, akik párkapcsolati életútjukról meséltek. Csütörtökön és pénteken délutánonként fórumbeszélgetésre került sor a következő témákban: "Felekezetek: mi üdvösség kérdése? Közös hit.", valamint "Gyülekezeti tagság? Fontos, hogy egy gyülekezethez tartozzunk? Fontos, hogy aktív tagok legyünk?". Elgondolkodtató és építő vitába bocsátkozó beszélgetések jöttek létre. A fórumbeszélgetést vacsora követte, az esték pedig rendszerint tábortűzzel zárultak. A tábortűz alatt közösen dicsőítettek a résztvevők, majd 1-2 ember “forrószékbe” “ült” vagy bizonyságot tett. A tábortűz után szabadon lehetett még társasjátékozni vagy nyugovóra térni és pihenéssel készülni a következő nap e

seményeire. A szombati napon a Bagoly-kőhöz kirándultak a táborozók.


A Pulzus táborban részt vettek mentorok is, akik a fiatalok lelki útjának kísérésére voltak felkérve. Sokat jelentett, hogy a Szegi házaspár: Máté és Adél, valamint Visky Anna és férje Antal Norbert egész héten jelen voltak a táborban.

Hálásak vagyunk Istennek azért, hogy az idei tábor is létrejöhetett és 58 fiatalnak adhatott lelki eledelt.



 

A tábor a MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ZSINATI HIVATALA támogatásával valósult meg .


61 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page