top of page
  • Szerző képePulzus

Beszámoló a 2023-as Koinónia táborról

Frissítve: 2023. dec. 15.

2023. július 24-30. között zajlott le Nagysebesen a 33. Koinónia tábor. A Visky András író szellemi vezetésével működő rendezvényen 7 napon keresztül összesen 110 ember fordult meg. Az esemény erdélyi és magyarországi egyetemi oktatókat, kultúrában, civil szférában, művészet terén tevékenykedő értelmiségieket ért el, akik több generációt képviselnek. A táborozók Erdély különböző megyéiből érkeztek, úgy mint Kolozs, Maros, Szilágy, Bihar, Hargita stb., ugyanakkor magyarországi résztvevők is képviseltették magukat.
Az idei, 33-ik találkozón a Generációk, nemzedékek témáját boncolgatták a jelenlévők. A tábor a nyelvi és szellemi különbözőséget vizsgálta a tudományok, művészetek (film, digitális művészetek, kortárs irodalom) és a teológia nézőpontjából. Az előadások és beszélgetések, kiscsoportok, valamint esti művészeti programok lehetőséget nyújtottak arra, hogy a fiatal generációk – középiskolások és egyetemi hallgatók; fiatal értelmiségiek és sokféle szakma képviselői – párbeszédhelyzetbe kerüljenek az idősebbekkel és egymással.Egy-egy tábori nap rendszerint reggeli gondolatébresztővel vette kezdetét a generációk témakörben. A hét folyamán Dani Eszter lelkipásztor, Olosz Ildikó egyesületi munkatárs, Varga Kincső Borbála egyetemi hallgató, Zágoni Balázs író, Telegdi-Csetri Áron egyetemi kutató tolmácsolták gondolataikat. A gondolatébresztőket közösségi éneklések hangulata emelte.A keddi napon délelőtt Laborczi Dóra újságíró megindító előadására került sor Nemzedékek nyelvi váltása címmel. Az előadó egyik sarkalatos kérdése a következő volt: milyen volna a gondoskodó egyház hangja bennünk? Este Jakobovits Márta nagyváradi keramikus munkáiban gyönyörködhettek a résztvevők, valamint Tillmann J. A. filozófus, egyetemi oktató Tengerek, egek c. könyvét ismerhették meg.


A szerdai napon Stefano Bottoni Firenzében élő történész tartott előadást Élni a diktatúrában: mozgástér és kényszerpályák Mikó Imre pályafutásában - 1911-1977 címmel. A lebilincselő stílusban közvetített eszmefuttatás olyan nagy sikert aratott, hogy a délelőtti idő nem bizonyult elegendőnek a beszélgetésre, ezért a délutáni programot egy további találkozással egészítették ki a szervezők. Este az Apropierea / Too close c. film levetítésére került sor Kali Andrea színművész részvételével. A vetítést tabudöntögető beszélgetés követte a családon belüli erőszak témakörében.


Csütörtökön Kiss Noémi író tartott előadást Írónők és generációk (Szabó Magda, Nemes Nagy Ágnes, Galgóczi Erzsébet és a mai női elbeszélők) címmel. A nap estéjén Kiss Noémi valamint Visky András írói világába nyerhettek betekintést a jelenlévők.Pénteken egész napos kirándulásra került sor mintegy egy órára a Rehoboth panziótól. Nagyrév környékét járták be a résztvevők: a Révi menedékházhoz kirándultak mintegy 2 km-t, majd 6 km-es körtúrát tettek meg két kilátó érintésével a Körös-folyó vonzáskörében. Az esti program keretében a Born in Auschwitz c. film került levetítésre, amely öt női generáció sorsát teszi terítékre - ebből kettő, Kathleen Oros Klein és Angela Orosz története bontakozik ki részletekbe menően a dokumentumfilmben. Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot meghívott rendezői a film hátteréről árultak el részleteket, valamint részt vettek a jelenlévők értelmezési kísérleteinek tárgyalásában is.Szombaton nagy érdeklődés övezte Dr. Barát Katalin pszichiáter Generációkon átívelő lélektani örökség című előadását. A jelenlévők megtudhatták, hogy akarva-akaratlanul minden átadódik a következő nemzedék számára, viszont van remény a gyógyulásra: a hit és a terápia eszköze segítséget nyújt a lelki feldolgozásban. Este Gyöngyösi Levente zeneszerző készülő Az ember tragédiája c. operájából hallhattunk részleteket és tudhattunk meg kulisszatitkokat.

Vasárnap Visky Péter nyugalmazott lelkipásztor istentiszteletével zárult a tábor.


A tábor sikeresen teljesítette célkitűzéseit: párbeszédet teremtett az erdélyi és magyarországi valóságok között, lépéseket tett a fekete-fehér gondolkodás felszámolása érdekében és egy keresztény értelmiségi, kritikus beszédmód megteremtésében vállalt jelentős szerepet egy olyan világban, ahol a különböző politikai, társadalmi és egyszersmind személyes ellentétek polarizálódását érzékelhetjük.A tábort a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap valamint a Kolozs Megyei Tanács támogatta.33 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page